Tipul somatic: Mezomorf

 
Mezomorful este norocosul. Arata bine de la natura, musculos, cu muschi definiti, raspunde bine la orice antrenament.
 
Tipul mezomorf este definit de masa musculara mare, umeri lati, solduri inguste, star adipos scazut. Castiga usor masa musculara, fara a acumula insa si grasime. Din acesasta categorie fac parte cei mai multi 
culturisti si sportivi de performanta.
 
Mezomorful este tipul care nu stie exact ce face in sala, nu face antrenamente prea lungi, nu prea face aerobice, nu respecta intotdeauna o dieta echilibrata si totusi obtine cresteri in masa musculara si reducerea stratului de grasime. Sunt acei binecuvantati genetic; ei au nevoie de un stimul mai mic(antrenament) pentru a obtine aceleasi efecte pe care le obtin ceilalti.
 
Chiar si pentru ei exista sfaturi care ii vor ajuta sa-si maximizeze progresele. Supraantrenamentul este pericolul cel mai mare; datorita efectelor rapide, ei au tendinta sa mareasca volumul antrenamentului, ceea ce nu este intotdeauna cea mai buna solutie.
 
Dieta cea mai potrivita pentru un mezomorf este cea echilibrata, cu un raport aproximativ egal de proteine, grasimi si carbohidrati. Poate consuma surse de carbohidrati cu indice glicemic mare fara a se ingrasa, insa doar pentru perioade scurte de timp. Poate digera si procesa bine proteinele, deci poate merge si la 2-3 grame pe kilocorp pe zi. Grasimile trebuie sa vina echilibrat, jumatate din surse vegetale, jumatate din surse animale.
 
Alta eroare des intalnita este repetarea aceluiasi program la infinit. La mezomorfi se pare ca aproape orice program functioneaza, de aceea observa progrese cu acelasi program de antrenament pentru perioade lungi de timp(chiar ani de zile).
Se pare ca cea mai buna solutie este piramidarea, dar nu neaparat in cadrul aceleiasi sesiuni de antrenament, ci cresterea si scaderea alternativa a intensitatii de la o sedinta de antrenament la alta, pentru a solicita toate tipurile de fibre musculare.
Exercitii – se aplica cel mai bine antrenamentul clasic, de volum, ce utilizeaza miscari compuse urmate de miscsri de izolare.
Seturi si repetari se utilizeaza o mare varietate, insa in general in jurul a 6-10 repetari, se fac 3-4 seturi pe exercitiu, 2-4 exercitii pe grupa musculara
Intensitatea trebuie sa fie mare, corpul poate suporta antrenamente dure, cu efecte rapide de crestere, deci trebuie profitat de acest lucru. Se folosesc toate tehnicile avansate, dar nu exagerat. De asemenea, exista perioade cu antrenamente mai usoare, pentru evitarea accidentarilor si supraantrenamentului.