Danabol/Naposim

Danabol (Naposim,d-bol) este o marca comerciala sub care fabrica de medicamente medicina cat si in sport: metandienona, pastile de 5mg. Inventat cu peste 50 de ani in urma, metandrostenolonul (sau metandienona, dianabol, d-bol) a reprezentat un progres pentru medicina prezentand efecte virilizante de 100-250 de ori mai mici decat ale testosteronului. Pentru a putea fi activ pe cale orala, acest derivat prezinta o caracteristica speciala: este un 17 alfa alchilat. Totul ar fi OK daca aceasta caracteristica a substantei care o face activa pe cale orala nu ar genera si efecte toxice asupra ficatului.

 
O alta caracteristica a Naposimului este si durata de viata relativ scurta(un timp de injumatatire in sange de 3-4 ore). De aici putem trage doua concluzii importante: daca se doreste un nivel constant in sange doza zilnica este bine sa fie impartita in 2-4 doze mai mici iar pe de alta parte daca se doreste un efect minim de afectare a secretiei proprii de testosteron este indicat sa se administreze in doze mici si doar dimineata, astfel incat pana seara(cand se regleaza secretia naturala de testosteron) sa ramana in sange un nivel suficient de mic.
Pentru efecte optime in cazul sportivilor trebuie sa fie combinat cu alti steroizi, care sa aiba o componenta androgenica mai puternica.
 
In ce doze se foloseste Naposim si pe ce perioada de timp?
 
In primul rand, acest medicament nu trebuie folosit in afara sfatului si fara supravegherea unui medic.
Doza obisnuita folosita de cei care isi autoadministreaza acest medicament este de 15-40mg pe zi, adica 3-8 tablete, pe perioade de maxim 4 saptamani, cu cel putin 8 saptamani de pauza. Evident, sunt persoane care iau doze mult mai mari si pe perioade mai lungi de timp insa riscurile la care se expuns sunt deja mult crescute.
Pe scurt, care sunt beneficiile?
Se pot enumera: anabolism proteic crescut, masa musculara acumulata mai repede, alimente folosite mai eficient de catre organism, pofta de mancare crescuta, energie crescuta la antrenamente, forta mai mare, refacere mai rapida. In acelasi timp in perioada de administrare se pot constata imbunatatiri vizibile ale apetitului sexual si potentei, datorate surplusului de hormoni existenti in corp.
 
Care sunt atunci partile negative?
 
Suna bine: masa musculara si forta crescute, pofta de mancare marita si performante sexuale imbunatatite… insa acestea sunt doar efectele pozitive. Efectele negative sunt multe la numar si unele dintre ele cu efecte potentiale extrem de daunatoare pentru sanatate.
 
 
Primul si cel mai important element negativ este acela ca progresele obtinute in timpul administrarii de Naposim sunt greu de mentinut. Adica vei pierde cea mai mare parte din castiguri, mai ales ca retentia de apa este responsabila pentru mare parte din cresterea in greutate. Odata cu progresele se vor duce pe apa sambetei si performantele sexuale crescute, existand riscul de oligospermie si/sau dupa incetarea lor pe anumita perioada daca nu se efectuaza un ciclu pentru restabilire a testosteronului propriu(natural).
 
 
Un alt element negativ este ca folosirea de doze mari si pe perioade lungi de timp in perioada de crestere poate duce la inchiderea prematura a cartilagiilor de crestere si deci stoparea cresterii in inaltime. Daca totusi vreti sa folositi steroizi, asteptati intai sa se incheie cresterea(18-22 de ani), altfel riscati sa ramaneti mult mai mici decat ati fi putut fi in mod normal.
 
 
Toxicitatea hepatica este cel mai des utilizat argument contra Naposimului. Desi studiile stiintifice arata ca riscurile nu sunt asa de mari precum se credea initial, ele exista. In orice situatie de administrare este recomandata monitorizarea atenta a functiilor hepatice si intreruperea administrarii in cazul aparitiei semnalelor de afectare a ficatului. Evident, problemele hepatice preexistente reprezinta o contraindicatie majora in administrarea de Naposim. Exista o serie de medicamente si/sau extracte de plante cu efecte hepatoprotectoare care pot reduce efectul toxic, insa din nou, analizele de laborator sunt absolut necesare. Formele cele mai grave se pot materializa in icter sau chiar tumori hepatice.
Daca in ciuda acestor riscuri hotarati sa luati Naposim, nu consumati in acest timp alcool sau alte medicamente/substante cu potential toxic pentru ficat.
 
 
Ginecomastia reprezinta dezvoltarea glandei mamare la barbat si este unul dintre efectele secundare foarte probabile in cazul administrarii prelungite si in doze mari a Naposimului. In general tratamentul este chirurgical (operatie) desi se practica cu rezultate variabile si tratamentul medicamentos (pastile, unguente).Ginecomastia poate fi stopata daca se actioneaza la timp cu un antiestrogen(tamoxifen/novaldex) dar si acest medicament nu este sigur pentru sanatate.
 
 
Mai ales la cei tineri poate aparea acneea, care uneori imbraca forme severe lasand cicatrici pentru toata viata.
 
Alte efecte negative pot fi: cresterea parului in exces pe corp, chelirea prematura, marirea prostatei, cresterea riscului de boli cardiovasculare, agresivitate crescuta.
 
Un element interesant este agresivitatea, care in fond reprezinta o problema de educatie si autocontrol, indiferent de ce substanta iei sau nu iei.
 
Dependenta este iarasi un element mult discutat si in acelasi timp supraestimat. Steroizii anabolizanti nu dau nici pe departe dependenta pe care o dau multe alte substante legale sau ilegale si care se consuma zilnic de catre miliarde de oameni, dintre care putem enumera alcoolul, tutunul, cafeaua, drogurile si lista poate continua.
 
Atat efectele pozitive cat si cele negative pot varia de la persoana la persoana in functie de o multitudine de factori. Veti auzi probabil de oameni care au luat si zeci de pastile pe zi fara efecte secundare vizibile si de oameni la care dupa cateva zile s-a declansat o boala de ficat sau o acnee severa.
Pe de alta parte, evitati sa asociati efectele negative(mai ales acneea, ginecomastia) exclusiv cu steroizii. Sunt persoane predispuse genetic la aceste afectiuni si care desi nu iau nimic sunt afectati de ele.
 
Concluzii
 
Naposimul, ca si ceilalti steroizi anabolizanti de sinteza reprezinta in fond o minune a medicinei, un ajutor nepretuit pentru anumiti bolnavi. Aceste medicamente nu sunt rele in sine, nu sunt niste droguri sau niste otravuri; ele au devenit personajele negative capul multora prin faptul ca se abuzeaza de ele in speranta obtinerii unui corp atletic si a unor performante sportive altfel inaccesibile. Diferite interese de natura politica sau pur si simplu ignoranta unora au facut ca aceste medicamente sa fie puse la zid in toate felurile posibile, mergand in unele tari pana la categorisirea lor ca droguri, cand in realitate ele nu sunt decat niste medicamente, cu efecte pozitive si efecte negative, cu aplicatii in medicina dar si in sport.
Ramane in final la latitudinea fiecaruia daca isi asuma riscul efectelor negative(dintre care unele pot fi permanente: stoparea cresterii, cicatricile, ginecomastia) in speranta ca va obtine efectele pozitive.
 
 
Precizare: Naposimul este un medicament care se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala, folosirea lui in afara acestei situatii si in special de catre sportivi fiind ilegala(este considerat doping).
 
Articol publicat in revista HardBody.