Febra musculara si refacerea dupa antrenament

Febra musculara si refacerea dupa antrenament

Cu totii ne-am confruntat cu febra musculara si cu efectele acesteia in urma antrenamentelor solicitante sau dupa o perioada mai lunga de pauza in activitatea sportiva. Haideti sa vedem cum trebuie sa abordam aceasta stare medicala si care sunt factorii unei refaceri cat mai rapide.

Ce este febra musculara?
Febra musculara reprezinta fenomenul de durere specifica, resimtita la 24-72 de ore dupa un efort fizic intens, urmare a practicarii unor noi exercitii, sau a cresterii duratei sau variatiei antrenamentelor. Aceasta "febra" este caracterizata prin sensibilitatea (durerea) musculara, scaderea fortei si, in consecinta, afectarea capacitatii motrice a individului.

Afla aici mai multe despre febra musculara si despre acidul lactic.

Am febra musculara, e bine sau rau?
In mod normal, febra musculara reprezinta o garantie ca ai stimulat intr-un mod nou muschii si ca ei vor creste. Poate fi considerata un bun indicator al unui antrenament eficient, care va fi urmat de rezultate.

Secretul cresterii musculare sta insa in perioada de refacere, nu doar in antrenament, de aceea este foarte importanta recuperarea deplina dupa efort, care sa permita dezvoltarea musculara optima, fara riscul aparitiei accidentarilor.
Atentie! Uneori febra musculara "buna" se poate dovedi a fi o altfel de durere musculara, ce poate fi semnalul de alarma al unei accidentari serioase. Daca aceasta durere persista mai mult de o saptamana, e indicat sa mergi la medic!

Refacerea dupa febra musculara
Iata cativa factori de care trebuie sa tii cont pentru tratarea febrei musculare si recuperarea in aceasta perioada:

Ai rabdare! Febra musculara dispare in 3 pana la 7 zile fara nici un tratament
Evita eforturile intense, care accentueaza durerea si asteapta ca durerea sa dispara in totalitate inainte de a reveni la antrenamentele solicitante.
Poti executa exercitii usoare de stretching pentru zonele afectate, sau poti masa usor muschii care dor (eventual cu putina gheata invelita intr-o batista).
Ia vitamina C sau medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (de exemplu aspirina sau Ibuprofen) care nu grabesc refacerea dar reduc temporar durerea
Asigura-te ca bei apa in cantitati corespunzatoare, consuma multi carbohidrati si putine grasimi, pentru a furniza muschilor combustibilul necesar
Odihneste-te! Dormi cel putin 8 ore pe noapte si chiar mai mult in zilele cu antrenament. Daca poti, dormi si dupa-amiaza, chiar si 30 de minute pot avea un efect benefic in procesul de refacere
Nu in ultimul rand, urmeaza regula celor 10 procente. Cand incepi o noua activitate fizica, creste durata si intensitatea exercitiilor cu maximum 10% pe saptamana.
Factorii de refacere dupa antrenament sunt esentiali in progresul pe termen lung in orice sport. Daca durerea este inca prezenta in muschi sau daca nu esti prea bucuros sa mergi la sala, asculta-ti corpul si nu te forta! O zi de recuperare in plus ti-ar putea mari performantele si implicit si rezultatele!