In Fata Reflectoarelor

Ne supara foarte tare faptul ca intalnim din ce in ce mai multi nestiutori care plaseaza culturismul undeva in afara ariei sporturilor importante, incadrand-o la categoria hobby, obsesie, moft de dragul trendului, forma de narcisism.

Datorita competitiilor care au mai mult un caracter static, foarte multa lume (care, evident, n-a pasit intr-o sala de fitness niciodata) crede ca bodybuilding-ul e mai mult o pasiune, o activitate lejera care presupune mersul la sala pe parcursul anului, mancatul peste masura si prezentarea muschilor pe o scena, o data pe an.  Exact din acest motiv multi se apuca de culturism crezand ca in cateva luni li se vor dubla circumferintele.  Ei bine, astia pleaca asa cum vin…

Suntem convinsi ca nu suntem singurii care se bat de aceste mentalitati limitate. Sunt convins ca nu o data te-ai gasit in fata faptului de a te certa cu cineva, incercand sa-i explici ca acele cutii mari si lucioase din care iti iei zilnic un praf ciudat pe care-l amesteci cu apa sa-l bei, nu adapostesc decat o proteina inofensiva pe care, de altfel, o consuma o planeta intreaga.

Suntem convinsi ca nu o data ai fost mustrat de mama ta ca bei prea multe pastile si ca ai incercat din rasputeri sa-i explici ca ce vede ea ca iei nu sunt medicamente, ci nutrienti care, de multe ori, si ei ii lipsesc din alimentatie si dupa care chiar si corpul ei ar tanji.

Suntem siguri ca nu o data multi prieteni (endomorfi) au facut “misto” pe seama ta ca pleci la 12 -1 din club, exact cand incepe petrecerea, pe motiv ca a doua zi mergi la sala. De alcool nici nu mai vorbesc, daca esti un profesionist, stii ca ai nevoie de ficatul tau in forma maxima.

Suntem siguri ca ti s-a intamplat macar o data sa te prinda ora pranzului in oras si te izbesti de figuri nedumerite pentru faptul ca ti-ai scos in cel mai firesc mod o cutie cu orez, piept de pui la gratar si-o furculita…refuzand, binenteles, sa te asezi la coada primei shaormerii…

Ei bine, tuturor celor cu care ne-am confruntat, cu care te-ai confruntat, tuturor celor care au impresia ca muschii cresc de la o saptamana la alta sau ca suntem niste ciudati pentru obiceiurile pe  care ni le-am format le spun ca bodybuilding-ul e unul dintre cele mai solicitante sporturi din lume…si ca fara acele obiceiuri nici nu are rost sa aspiri la succes.

Iubim culturismul. Suntem convinsi ca singurul lucru care ne-a facut sa continuam a fost faptul ca iubim ceea ce facem. Trebuie sa identificii si sa faci exact ceea ce iubesti.  Munca ta va consuma o mare parte din timpul vietii tale si singurul mod prin care poti sa fii cu adevarat satisfacut e sa faci ceea ce crezi ca e grozav…si, evident, singurul lucru prin care poti ajunge sa faci lucruri grozave e sa iubesti ceea ce faci.

In culturism, nu poti fenta cu un antrenament facut pe jumatate, nu te poti minti ca ai mancat 6-7 mese pe zi daca nu ai facut-o. Nu se poate sa recuperezi munca grea depusa in sala dupa nopti intregi petrecute prin cluburi. Pur si simplu nu ai cum.

Sportul asta e un stil de viata. 24 de ore din 24 pline cu rabdare, perseverenta si un car intreg de ambitie. Sa-ti creasca muschii constant si uniform e o arta. Trebuie sa stabilesti o relatie extrem de fidela cu corpul tau, sa-l intelegi, sa-i dai ce-i trebuie, sa-l privezi de ceea ce ar putea sa-i faca rau. Sa-l incurajezi si sa-i exploatezi potentialul cu responsabilitate.

Spor la treaba!