Interview cu Dumitru Sergheevich - Noul Presedinte al Federatiei de Bodybuilding din R. Moldova

Nume: Dumitru
Prenume: Sergheevich
Functie: Presedintele IFBB Moldova

Echipa body-building.md vrea sa va ureze bine ati venit la sefia celei mai tari Federatii, cea de Fitness si Bodybuilding din RM. Domnule presedinte, ce ne puteti spune despre D-stra ?  

-Buna ziua, vă voi relata cîte ceva  succint despre mine , sunt medic de specialitate  și provin dintr-o  dinastie de medici , deci și eu am continuat tradiția familiei, din acest considerent la capitolul alegerea  profesiei  întrebări nu au fost  si nu au existat.  La  acea perioadă totul era predeterminat. La vîrsta de 15 ani  mi-au fost  atractive  sălile de forță, și iată de atunci timp de 18 ani  sunt pe linia  dezvoltării  bodyduilding-ului și fitness-ului. De la vîrsta de 16 ani am început a participa la  diferite competiții și sportul competițional  l-am încheiat  în anul 2011  cu o victorie absolută la Campionatul  din Tiraspol.  De la 19 ani am ocupat funcția de Vicepreședinte  a Federației, fiind președinte în acea perioadă  dl.Eduard  Mușuc.

 

De unde vine pasiunea pentru sport? 

- Am crescut într-o perioada  cînd  nu erau disponibila și suficienta informatie on-line în R. Moldova, din acesta cauză  pozele de la Campionatele FLEX sau Muscle  and Fitness își ocupau locul  pe perete, iar odată  cu apariția casetelor video  au apărut  și secvențe video de la campionate  care au devenit disponibile publicului și fanilor , de aia  cînd au aparut primele materiale  video de la  Mr. Olimpia  pe care le-am  vizionat  mi-au dat un impuls pentru viitoarele antrenamente.Vizita  D-lui  Vins Taylor în R.  Moldova  în acea perioadă a reînviat   entuziasmul  suporterilor  vis-a-vis de acest sport. Ce altceva putea să ne inspire  în așa masură  decît titlurile de campion .

 

De ce bodybuilding? 

- La o vîrstă  fragedă am început sa mă ocup de bodybuilding, iar pasiunea si dedicața  mea nu   aveau  limită, tocmai de asta alegerea mea  a fost clara. Ceea  ce  privește  jocurile sportive de amatori  nu mi-au fost atractive niciodată.

 

Ce parere aveti despre dezvoltarea acestui sport in cadrul tarii noastre? 
- Nu am să vorbesc pe ocolite, sunt  mulțumit de  dezvoltarea  acestui sport  în  R. Moldova. Dacă e să trecem  în agendă  sezonul de competiții: aur  adus de  Vladimir Iacovlev  de la Moscova, aurul  cîștigat în Saratov, invitația  personală  în Abrau- Diurso unde au fost  invitați reprezentanții din top 10 tari CSI, apoi urmează  aur adus de  Max Belîi, aur la Odesa adus de  Nadin  Ojog, un buchet întreg de medalii adus de  Calestru   Vitalii.
Transferul  lui Stas  Strusberg antrenorul principal al Moldovei  la NAK și  IFBB , consider  un eveniment destul de  remarcabil pentru Moldova, subliniez  că legendarul Stanislav a  fost  medalistul de bronz la  Mr. Univers.

 

Domnule presedinte, care sunt prognozele D-stra pentru urmatorii  5 ani? Cum vedeti evolutia fitness-ului si bodybuilding-ului in RM? 

-Prognozele  sunt  pozitive . În țara noastră sunt  atleți de perspectivă, adevărate  stele. Suntem în așteptarea locurilor de top  de la competițiile din Madrid , în perspectiva de la campionatele  Europei  și de ce nu de la mondiale.

 

Ce obiective prevede agenda D-stra pentru urmatoarea perioada de sefie? Ce ati dori sa modificati sau sa implimentati in activitatea Federatiei? 

-Indiscutabil  e promovarea ! Este imperativ, federația trebuie să promoveze  și să informeze  atleții, ca să fie cointeresați  trebuie  sa fie  comparati,  iar cea mai eficienta metoda e implicarea in diferite competiții. Acest gen de sport  este un show grandios, iar spectatorii  iubesc acest  gen de competiții. Ne dorim mai multe  medalii și locuri premiante .Este în folosul  nostru  să dialogăm  constructiv și să stabilim relații  de colaborare .

 

Viitorul campionat national cand se va derula? Planificati sa modificati organizarea  acestuia?

-Campionatul Moldovei este planificat  pentru primavara 2014, perioadă ideală pentru sportivi, care deasemenea vor avea ocazia  sa încerce puterile la Campionatele din Moscova , Ucraina , România  pastrîndu-si formele, iar sportivii nostri merita! Show-ul va fi  grandios, a venit și timpul sa  lucrăm asupra bugetului.


Pentru o buna dezvoltare a bodybuilding-ului in viitorul apropiat, sunt necesare resurse financiare enorme. Cu siguranta fondurile oferite de stat nu vor fi niciodata suficiente. Cum priviti idea de a colabora cu agentii economici din domeniu? 

-Bodybuilding-ul  competitiv  este unul  dintre cel mai  scump gen de sport, începînd de la  cheltuielile de organizare pînă la cele de participare .Bugetul  de stat  prevede organizarea   acestul campionat  național dar și cu investițiile celora carora  nu le este  indiferent acest   gen de sport.

 

Un mesaj pentru sportivii din tara noastra?

-Sportul și arta este imaginea Statului nostru. Fiecare  zi în sport  este o muncă enormă . Fiți puternici , rezistenți  și bine determinați. Nu vă dați bătuți , DAR FIȚI FIDELI PRINCIPIILOR.
                PRIN GREUTĂȚI SPRE STELE !


Traducere Ru-Ro body-building.md
Autor interview Roman L. body-building.md