Suplimentarea cu vitamine si minerale - benefica pentru creier

Conform cercetarilor britanice de ultima ora, suplimentarea zilnica a dietei cu multivitamine poate imbunatati considerabil performantele cognitive atat la copii, cat si la adulti.

 

 

Intr-o serie de studii publicate in British Journal of Nutrition, Psychopharmacology si Human Psychology, o  echipa de neurologi britanici au investigat efectele administrarii multivitaminelor asupra functiei cognitive si asupra starii de spirit. Acestia au monitorizat grupuri de copii, femei si barbati sanatosi, care au luat zilnic suplimente de multivitamine si minerale, timp de 4-12 saptamani si le-au testat performanta cognitiva prin intermediul sarcinilor care solicita atentia, memoria, acuratetea si abilitatea de a desfasura mai multe activitati simultan. Au fost de asemenea monitorizate  starea de spirit si nivelul de stres.

 

Rezultatele au relevat faptul ca suplimentarea cu vitamine si minerale imbunatateste performantele cognitive dupa numai cateva saptamani de administrare.

 

 

Barbatii care au luat doze ridicate de vitamine B si-au imbunatatit performantele in sarcini ce implica functia cognitiva, au fost mult mai putin obositi , dobandind mai multa vitalitate si energie. Femeile care au luat suplimente cu multivitamine si minerale au dobandit un nivel mai inalt de acuratete si rapidiate in indeplinirea mai multor sarcini simultan. Copiii, cu varste intre 8 si 14 ani, s-a dovedit a avea imbunatatiri importante in sarcini care solicitau atentia si concentrarea.

 

Aceste cercetari adauga probe solide in cazul eficientei suplimentarii cu vitamine si minerale.  Acesta ofera, asadar, beneficii semnificative si variate organismului.  Potrivit Studiului National al  Dietei si Nutritiei, in Marea Britanie, majoritatea populatiei sufera de deficiente vitaminice, care provoaca numeroase afectiuni.

 

 

“ Nivelul optim de vitamine trebuie sa fie peste necesarul  zilnic, pentru a evita riscul imbolnavirilor. Sunt numeroase persoane care sufera carente in fiecare grupa de vitamine. Si, din moment ce majoritatea oamenilor nu stiu exact care vitamine le lipsesc din organism, este indicati sa luati multivitamine si minerale pentru a asigura un nivel optim al tuturor vitaminelor si mineralelor in organism”, a declarat David Kennedy, profesor doctor la Centrul de cercetare  “Brain, Performance & Nutrition” de la universitatea Northumbria si co-autor al acestor studii.

Photo Source: happyfamilymag.com