Tort de ciocolata dietetic si usor

De cata vreme cautai un tort de ciocolata pe care sa-l poti manca fara sa simti cum incepe sa ti se inscrie pe farfurie "nu trebuia sa-l mananci!" cu fiecare furculita infipta in el? Eu ador torturile cu crema, iar torturile cu crema de ciocolata sunt de departe favoritele mele. Din pacate nu ma pot bucura de un asemenea desert decat foarte rar, desigur, probabil la fel ca si tine daca iti pui problema sanatatii si a siluetei.

Ei bine, surpriza mea pentru tine este ca poti manca din acest tort chiar doua felii fara sa porti povara regretului! Nu spun ca este permis zi de zi, insa din cand in cand ai dezlegare la un astfel de tort de ciocolata sanatos si cu destul de putine calorii.

Daca tot ti-am dat idei de briose si clatite cu putine calorii, dar si retete de dulciuri sanatoase si usoare, ma gandeam ca un tort pentru un eveniment festiv nu ar strica! Poate chiar faci aceasta reteta de tort de ciocolata care nu ingrasa de Craciun!

Reteta de tort de ciocolata care nu ingrasa:
Tortul este: fara zahar, bogat in fibre, bogat in proteine si fara gluten. O portie insemnand 1/10 din tort are 230 de calorii, 10 g de grasime, 26 g de carbohidrati si 12 g de proteine. Un tort de ciocolata obisnuit are la portie asemanatoare: 490 de calorii, 27 g grasimi, 53 g carbohidrati, 13 g de proteine. Faptul ca stau la fel de bine la cantitatea de proteine nu face cu nimic mai bun tortul de ciocolata care iti permite sa mananci o feliuta subtire ca sa nu simti cum iti creste glicemia peste masura sau ca trebuie sa schimbi gaura de la curea.

Iti voi propune si 3 tipuri de crema si glazura in functie de ingredientele in care vrei sa investesti si gust, normal.

Ingrediente tort ciocolata
230 g de faina de cocos
80 g de pudra de cacao
1 ½ lingurita praf de copt
1 ½ lingurita bicarbonat
1 lingurita cafea instant
½ lingurita sare
8 oua mari (preferabil organice)
100 g zahar vanilat (sau orice indulcitor matural uscat)
300-320 ml de lapte de soia cu aroma de vanilie (sau orice alt lapte)
370 g de suc de mere natural
30 g de ulei de nuci (sau oricare alt ulei neutru)
2 lingurite de extract de ciocolata
o lingurita extract de vanilie
o lingurita de extract de stevia

Idei de glazura
Crema 1

120 g de crema de branza (de exemplu Philadephia)
2 lingurite de ulei de cocos
o lingurita de extract de vanilie
2 lingurite de lapte degresat
2 lingurite de pudra de roscove
2 masuri de pudra proteica cu aroma de ciocolata
180 g eritritol
un varf de cutit de sare

Crema 2

5 masuri de pudra proteica din zer cu aroma de ciocolata
~ 11 lingurite de lapte de migdale
3 ml extract de stevia

Crema 3

250 g de iaurt grecesc
180 g de pasta de tofu (preferabil bio, mixata in robotul de bucatarie alaturi de niste seminte de susan)
120 ml de lapte de migdale
o lingurita de extract de vanilie
o lingurita de unt
o lingurita de extract de stevia
o lingurita de pudra de roscove
6 masuri de pudra proteica din zer cu aroma de ciocolata

Preparare:
Preincalzeste cuptorul la 180 grade celsius si pulverizeaza pe doua recipiente de tort de 20 cm niste ulei e gatit (poti pune si hartie de copt pe lateral).
Intr-un castron mic, bate faina de cocos, pudra de cacao, praful de copt, bicarbonatul, cafeaua instant si sarea.
Intr-un castron pentru mixat, combina ouale, zaharul vanilat, laptele din soia, sucul de mere, uleiul si extractele. Bate-le la viteza medie-scazuta timp de 1 minut.
Adauga incet ingredientele uscate in mixtura si continua sa le imbini. In momentul in care toate s-au incorporat, aduna totul de pe margini si mai bate la viteza medie timp de 20 de secunde.
Toarna combinatia in recipientele de tort si lasa-le la copt 50-60 de minute, verifica-le din cand in cand.