Alimentatie pentru arderea grasimilor si sanatate

Alimentatie pentru arderea grasimilor si sanatate

In prima parte am discutat notiunile generale despre cum sa slabesti mancand si ceea ce-ti place si acum continuam cu notiunile mai importante legate de cum sa slabim, sa ne imbunatatim compozitia corporala (tonifiere, ardere de grasime), dar si despre cum sa ne hranim pentru a fi sanatosi.

Pentru moment, insa, iata ce trebuie sa intelegi:

Slabirea semnificativa implica sa arzi mai multa energie decat consumi
Luarea in greutate semnificativa implica fix opusul: arzi mai putina energie decat consumi
Am discutat despre slabire si deficit caloric si, in afara unor circumstante special, regula echilibrului energetic dicteaza rezultatele obtinute.

Echilibrul macronutrientilor
Am zis ca privim mai profund decat “o calorie e o calorie” si asta este primul aspect.

Macronutrientii reprezinta oricare componente nutritionale ale dietei necesari in cantitati relativ mari, precum proteine, carbohidrati, grasimi si minerale precum calciu, zinc, fier, magneziu si fosfor.

Cand vorbim despre dieta, insa, macronutrientii se refera in general la proteine, carbohidrati si grasimi.

Macronutrientii sunt importanti pentru ca nu urmarim numai sa pierdem kilograme sau sa castigam greutate, ci vrem sa optimizam si compozitia corporala, iar din acest punct ne intereseaza echilibrul macronutrientilor la fel de mult ca si caloriile pe care le mancam.

Proteinele sunt macronutrientul cel mai important. Ele determina cat de eficitn castigi masa musculara si cat de bine o mentii, ceea ce conduce la un aspect armonios si, in multiple feluri, cum te vei simti.

Ce sa mananci pentru slabire si sanatate?
Asa cum am zis, poti slabi si mancand prost atata timp cat esti in deficit caloric. Totusi, simplul fapt ca POTI manca o dieta proasta nutritional nu inseamna ca AR TREBUI.

Exista un motiv pentru care persoanele care consuma cantitati mari de fructe si legume sunt per total mai sanatoase si au sanse de a trai mai mult si mai bine, fara teama bolilor trecandu-le pe sira spinarii.

Legumele si fructele sunt pline de vitamine si minerale, dar mai contin si fitonutrienti care ofera o varietate larga de beneficii pentru sanatate.

Doua exemple bune sunt sulforafanul si antocianinele, care sunt gasite in principal in broccoli si afine, respectiv.

Chiar daca un corp tonifiat si fit, cu antrenamente regulate, poate combate o serie de efecte negative ale unei diete nesanatoase, insa de ce sa nu ne bucuram de ambele posibilitati pozitive?

De exemplu, majoritatea surselor de calorii pe care le-as recomanda sunt:

avocado
legume cu frunze verzi
ardei grasi
varza de Bruxelles
ciuperci
cartofi copti
cartofi dulci
banane si fructe de padure
iaurt si kefir
oua
seminte (in, dovleac, susan si floarea soarelui)
fasole
migdale, pecan, caju, alune de padure, alune de Macadamia
orz, ovaz, quinoa, orez brun
halibut, cod, tilapia, ton, biban
carne slaba de vaca, porc, miel, pui, curcan
Conteaza cand mananci?
La modul general, nu conteaza cand mananci. Atata timp cat acorzi atentie echilibrului energetic si macronutrientilor, iar necesarul il obtii din alimente “curate” preponderent, cand mananci si cate mese ai nu va sta in calea atingerii obiectivelor.

Poti manca 3 sau 7 mese pe zi, poti sari peste micul dejun si poti manca oricand iti doresti carbohidrati.

Totusi, daca faci antrenamente serioase la sala, tine cont si de aceste aspecte:

exista destul de multe dovezi conform carora consumul de proteine inainte de dupa antrenamentele cu greutati te poate ajuta la dezvoltarea musculara si fortei pe o perioada mai lunga de timp
mai exista si dovezi care sustin ca un consum de carbohidrati dupa antrenament poate conduce la efecte insulinice anticatabolice
Deci daca ridici greutati in mod regulat, iti recomand 30-40g de proteine inainte si dupa antrenamente. 30-50g de carbohidrati inainte de antrenamentul cu greutati sunt ideale pentru imbunatatirea performantei si 1g carb/kg de masa corporala dupa antrenament iti va ajunge.