Cum mancam carbohidratii pentru a nu ne ingrasa?

Carbohidratii care nu ingrasa
Medicii au dat spre consum unor voluntari paste proaspat gatite si paste reincalzite, si la fiecare 15 minute dupa consum, le-au luat acestora monstre de sange.

Paste care nu ingrasa
In cazul voluntarilor care au consumat paste proaspete, nivelul zaharului din sange crescuse cu aproximativ jumatate peste nivelul normal, in comparatie cu voluntarii care au consumat pastele reincalzite.

“Cand se reincalzesc, carbohidratii din paste se comporta ca cei din boabele de fasole, banane sau ovaz”, a declarat doctorul Chris van Telleken, responsabil pentru neobisnuita, dar importanta descoperire.

“Cu alte cuvinte, pastele reincalzite, ar putea fi mai sanatoase decat cele proaspat fierte”. In acest fel, riscul diabetului si riscul de a lua in greutate se reduc considerabil.

Este bine de stiut ca 100 de grame de paste gatite contin 390 de calorii, si majoritatea lor este reprezentata de carbohidratii care se transforma in zahar, in intestine.

Tendinta rezultata este cresterea nivelului de zahar din sange, care poate provoaca diabet sau obezitate.

Carbohidratii ingrasa?
Orice produs care are la baza faina alba rafinata intra in categoria carbohidratilor nocivi. Acestia se digera in tractul digestiv superior si sunt covertiti in glucoza, generand un plus de energie, dar si stocarea grasimilor in corp.

Carbohidratii buni sunt carbohidrati greu digerabili, care determina o digestie lenta, cresterea nivelului de energie si o absorbtie mai buna a nutrientilor.

Amidonul rezistent din carbohidratii care nu ingrasa
Din acest grup fac parte carbohidratii care contin amidon rezistent, precum pastele din faina integrala, care trebuie consumate al dente, adica fierte cu 3-4 minute mai putin decat scrie pe pachet. Atunci cand sunt fierte prea mult, amidonul se transforma rapid in zaharuri, dar daca pastele sunt mai tari, amidonul este digerat mai incet, generand o eliberare lenta a zaharului in sange.

Atat pastele, cat si orezul brun, sau boabele de fasole ar trebui consumate dupa ce s-au racit, deoarece amidonul rezistent se digera si mai lent, asigurand energie pe termen lung. Se recomanda sa mancam in fiecare saptamana macar 2-3 portii de carbohidrati buni, precum paste integrale, orez brun, naut, mazare, linte, fasole, soia.

Painea integrala, de preferat facuta in casa, fasolea boabe si orzul intra si ele pe lista alimentelor bune, care asigura o senzatie de satietate pentru mai mult timp si nu genereaza fluctuatii ale glicemiei pe masura ce sunt digerate, ajutandu-te astfel sa te mentii la greutatea corporala dorita.

Bananele sunt recomandate atat timp cat se mananca mai degraba verzi decat coapte, pentru ca atunci contin mai putin zahar, mai multe fibre si mai mult amidon rezistent (desi bananele coapte contin mai multe vitamine). Limita trebuie sa fie de 1-2 pe saptamana.

Faina alba rafinata ar trebui inlocuita cu faina integrala, faina de quinoa, faina de naut etc., deoarece aceasta din urma contine mult mai putine calorii si de doua ori mai multe fibre.