Importanta incaltamintei in activitatile sportive

1. Atunci cand isi achizitioneaza incaltaminte sport, multi oameni nu se gandesc practic pentru ce activitate sportiva vor folosi respectiva incaltaminte sau – relativ frecvent – o folosesc si pentru alergat in parc, si pentru sala de forta. Cat de important este pentru sanatatea noastra sa avem incaltamintea potrivita?

Caracteristica omului, ca tip de postura si locomotie, este bipedia, ceea ce face ca incaltamintea folosita sa joace un rol extrem de important fie ca vorbim de activitati cotidiene sau de cele sportive, atat din punct de vedere al confortului, cat si a starii de sanatate. Daca in privinta activitatilor obisnuite, folosirea unei incaltaminte nepotrivite poate avea repercusiuni asupra starii de sanatate cu rasunet mult mai intarziat, in sport lucrurile stau altfel. In acest caz, datorita gradului mare de solicitare al organismului, alterarea starii de sanatate poate fii extrem de rapida si chiar dramatica in cazul folosirii unei incaltaminte inadecvate sportului practicat. Diferenta importanta din punct de al efectuarii diferitelor tipuri de activitati sportive (sala, jogging) face extrem de importanta diferentierea incaltamintei dupa caz, pentru atingerea obiectivului maxim de comfort si prevenire a afectiunilor posibile. Desi prin excelenta incaltamintea sport este comoda, din perspectiva sanatatii este primordial ca fiecare tip de activitate sportiva sa beneficieze de incaltamintea potrivita.

2. Ce caracteristici ar trebui sa aiba incaltamintea folosita pentru: alergarea in parc, alergarea in sala de fitness sau  aerobic?

Principala caracteristica generala a incaltamintei folosite trebuie sa fie ergonomia, adica interactiunea intre organism, tipul de activitate sportiva efectuat si mediul inconjurator sa fie deplina. In primul rand ea trebuie sa realizeze o buna distributie a greutatii corpului corelata efortului efectuat, fara sa produca dezeechilbre intre diferitele articulatii sau segmente anatomice care intervin in procesul biomecanic. De aici intervin diferite caracteristici fizice ale incaltamintei legate de material, forma, inaltime care sa permita desfasurarea unei activitati in conditii benefice sanatatii si pentru atingerea unor obiective ridicate legate de performanta sportiva. Alergarea in sala de fitness si aerobicul, recomanda o incaltaminte comoda, elastica, cu talpa antiderapanta care sa permita executia atat a sariturilor, dar si purtatul de greutati suplimentare sau asezarea facila in diferitele posturi de executie a exercitiilor specifice. Pentru toate aceste tipuri de activitati, incaltamintea trebuie sa asigure o “respiratie” optima a picioarelor, fiind bine cunoscuta existenta la acest nivel a unei mari concentratii de glande sudoripare .

3. Ce afectiuni poate provoca o incaltaminte nepotrivita pentru aceste activitati sportive? O incaltaminte nespecifica activitatii sportive desfasurate poate provoaca o serie vasta de afectiuni, trecand prin sfera dermatologica, dar si afectari ale partilor moi, osteoarticulare sau tulburari de statica si postura. Infectiile pielii (micozele, Tinea pedis, piciorul atletului etc), basicile, bataturile, deformarile degetelor (deget in ciocan, monturi) sunt cele mai raspandite afectiuni ce pot aparea avand drept cauza o incaltaminte nepotrivita. Folosirea unei incaltaminte inadecvate pe o perioada mai mare de timp si mai ales in prima parte a vietii poate genera afectiuni si la distanta, mentionand aici tulburari de statica vertebrala (scolioze) sau deformari ale genunchilor.

 

4. Afectiunile se simt imediat sau pot aparea si dupa mai mult timp?

In functie de solicitarea realizata de fiecare activitate sportiva, dar si de tipul de incaltaminte folosit, afectiunile ce pot aparea se simt imediat sau mai tarziu.

5. Unii parinti le cumpara copiilor incaltaminte sportiva fara sa ii ia si pe ei la cumparaturi. Care sunt riscurile in acest caz?

In cazul copiilor, folosirea unei incaltaminte sportive inadecvate sau fara o probare prealabila, comporta un risc mult mai mare de determinare a unor afectiuni. Cunoastem faptul ca organismul tanar, al copiilor, mai ales cei mici, aflati la inceputul vietii sportive este intr-o continua dinamica din punct de vedere biomecanic, practic acum se pun bazele viitorului atlet, sportiv. Orice perturbare a starii de normalitate sau a procesului evolutiv firesc al organismului, prin folosirea unei incaltaminte nepotrivite, poate avea consecinte negative importante, uneori ireversibile asupra starii de sanatate. Principala tinta a acestora este coloana vertebrala, stalpul organismului, dar si cea mai sensibila la modificari, de aici decurgand cele mai diverse afectiuni.

6. Dupa cat timp trebuie schimbata incaltamintea, astfel incat sa nu avem probleme mai apoi?

Nu exista o durata bine stabilita de schimbare a incaltamintei folosite, dar cu siguranta putem anticipa momentul cel mai propice efectuarii acestui lucru in functie de aparitia unor semne destul de obiective. Acestea sunt legate atat de caracteristicile fizice ale tipului de incaltaminte folosit, facand referire aici la proprietatile materialului, la gradul de uzura etc. Este de subliniat faptul ca in perioada copilariei, adolescentei, asa numita perioada de crestere, modificarile organice sunt cele care decid schimbarea incaltamintei, pe cand in cazul adultului sportiv, gradul de uzura si caracteristicile fizico-dinamice ale tipului de incaltaminte folosit determina acest lucru. Nu este lipsit de importanta faptul ca aparitia oricarui tip de durere, de la jena la durere intensa, la nivelul piciorului, desi nu trebuie neglijata nici durerea proiectata la alte nivele, face ca sa fie luata in calcul si schimbarea sau cel putin modificarea incaltamintei. Nu trebuie neglijat nici aspectul economic, legat de cost, uneori definitoriu in luarea deciziilor!