Dieta Culturism – Dieta „Arnold”

Dieta culturism: atunci si acum
Arnold este, daca nu cel mai iubit, cel mai cunoscut culturist din istoria acestui sport, cel putin in Moldova. Iar rezultatele sale exceptionale au determinat aparitia a numeroase speculatii cu privire la programul sau de exercitii, substantele folosite sau nu, dieta sa s.a.m.d. Toti vrem sa fim ca el si, din acest motiv, cautam sa ii urmam exemplul in cele mai mici detalii. Insa, atunci cand vine vorba despre o dieta in culturism, multe s-au schimbat din anii ’70 pana astazi…

Fara indoiala, ofera de suplimente nutritive este mult mai mare, ceea ce reprezinta un mare ajutor pentru culturisti, amatori sau profesionisti. Aparatura s-a modernizat, avem din ce in ce mai mult acces la informatii legate de acest sport (ce-i drept, de multe ori eronate), iar din ce in ce mai multi specialisti (sau falsi specialisti) ofera sfaturi de dieta mai mult sau mai putin complicate care, uneori, ne fac sa uitam principiile de baza ce alcatuiesc o dieta sanatoasa in culturism.

In „epoca” lui Arnold, culturistii consumau cantitati mari de carne, oua si produse lactate pentru a-si atinge obiectivul. Astazi, iubitorii acestui sport incearca sa diminueze pe cat posibil cantitatea de grasimi saturate si trans, asadar consuma in principal albusul de ou, carne de pui sau peste, alaturi de suplimente esentiale cum ar fi aminoacizii, creatina sau concentratele proteice.

Conform Livestrong.com, Arnold era adeptul meselor mici, dar frecvente (la fiecare 3 ore), si recomanda consumul a 30-50g de proteine la fiecare masa. De asemenea, acesta evita pe cat posibil alimentele procesate si consuma intre 60 si 100g de carbohidrati pe zi.

Insa, este foarte important sa stim cu exactitate care este obiectivul nostru inainte de a adopta o dieta. Culturism inseamna atat faza de crestere, in care consumam un numar mai mare de calorii si ridicam greutati mai mari, dar si o posibila faza de reducere a stratului adipos, in care aportul caloric scade, iar numarul de repetari cu greutati mai mici creste.


Dieta culturism – Dieta „Arnold”


Asadar, principiile de dieta ale lui Arnold erau simple si clare. Intr-un numar al revistei Muscle Mag din 1991, Arnold ii sfatuia pe cei care iau greu in greutate sa consume 5-6 mese pe zi, carbohidrati cu 30 minute inainte de antrenament, 30-50g de proteine la fiecare 3 ore, si sa se antreneze 4 zile pe saptamana.

Incercand sa alcatuiasca dieta perfecta, care sa ne aduca rezultate comparabile cu cele ale lui Arnold, 6 specialisti in nutritie de la Muscleandfitness.com au creat o dieta pe care au denumit-o „Dieta Arnold” si care este menita, in primul rand, sa creaca aportul zilnic de fructe si legume.

Iata cum arata:

Micul dejun:

3 oua

1 cana de fulgi de ovaz

1 pahar de lapte degresat/ 1 pahar de suc de portocale

Gustare:

1 mana de mix de alune

1 mar/ banana

Pranz:

2 felii de paine integrala

1 bucata de piept de pui fara piele (pentru sandvici)

1 mar

1 cana de lapte degresat

Gustare:

3 felii de branza

1 banana

– Antrenament

Shake: 25g proteina din zer, 25g proteina din ou, 250-350ml de lapte

Cina:

250g de carne de vita

1 cartof mare la cuptor

1 salata de legume cu dressing

1 cana de legume fierte

Gustare:

1 cana de lapte degresat